За нас

Жени Пирянкова директор на частна детска градина Камелини Монтесори

Родена в България, Жени завършва Технически Университет в София, а същевременно и задочен курс по професионална фотография в НАТФИЗ Кръстю Сарафов. След сключване на граждански брак заедно със съпруга си живеят 12 години в ЮАР. През 2002 те купуват къща в Йоханесбург, която е с 35 годишна предистория на частна детска градина и я превръщат в Детски център по метода на Монтесори. Наричат го „Камелини”. Тя го ръководи и работи като Монтесори учителка (directress) почти 6 години.

Интересът към Монтесори се ражда у Жени с раждането на първото и дете – Камен и през 2001 се записва като студент в „College of Modern Montessori”, където се дипломира като Монтесори Учителка (directress). През 2007 година заедно със семейството си тя се завръща в България с намерението да отвори Детски център по метода на Монтесори в София.

С голямо удоволствие Жени преподава математика, английски език, география, изкуство и традиции. В Йоханесбург тя ръководи и Българско неделно училище, където учи деца на български семейства на Български език, традиции, история и култура. В същото време Монтесори класът който ръководи е една пъстра кошница от деца от различен произход: английски, африканс, португалски, гръцки, шведски, полски, български, сръбски, африкански и индийски.

Жени мисли, че е изключително важно да се внесе заобикалящата ни действителност в класната стая, и по този начин децата да са добре осведомени за реалностите на живота.
Жени живее в София със семейството си – съпруг и три деца – Камен, Елица и Ралица. Първите двама завършили Камелини Монтесори в ЮАР са вече ученици, а Ралица е заедно с мама в Камелини Монтесори – България.

В свободното си време тя обича да ходи на театър и да се занимава с децата си. Истински е щастлива да намери време за четене, да шие и да гледа интересни филми, да играе тенис, да плува и да излиза сред природата.

Според нея най-важното, което децата получават от програмата  по метода на Монтесори е независимост, уважение към околните, култура и образование. „Чрез метода на Монтесори те самостоятелно ще се трудят и ще са по-доволни от постигнатите резултати, и ще са по-търпеливи.” Тя мисли, че Монтесори ще ги направи по-щастливи и ще им даде кураж да се справят с трудностите в живота.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че Ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт.
Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност!